Chat Gral Medical
Newsletter Gral Medical
X
Gral Medical
Inscrie-te si descopera avantajele
de a fi membru Gral Medical!
 
Nume
Prenume
Adresa de email

Specializare medicala selectata

Denumire serviciu
Medic
Pret(lei)

-

Denumire serviciu
Pret(lei)

Suport online

Doresti sa intri in legatura cu
un operator Gral Medical?

DA
NU

Rezultate online

Istoric medical Card Favor Date personale


*GRAL(*4725) / 021-323.00.00


      

Diagnostic medical

Cardul de sanatate Favor

Orar medici, tarife si programari

Afiseaza slider

Intoleranta la lactoza

Lactoza este zaharul din lapte, care trebuie desfacut in cele doua componentale sale, glucoza si galactoza, capabile sa strabata epiteliul intestinal si sa ajunga in sange. Aceasta scindare se face sub influenta unei enzime - lactaza.

Data publicare: 19.02.2013 / Clinica de Diagnostic Gral
0
0

Ce este intoleranta la lactoza si cum se manifesta.


Intoleranta la lactoza este cea mai frecventa forma de intoleranta alimentara, manifestata prin simptome gastrointestinale: greata, crampe, meteorism, diaree, dupa consumul de lapte si derivate.  
Lactoza
este zaharul din lapte, care trebuie desfacut in cele doua componentale sale, glucoza si galactoza, capabile sa strabata epiteliul intestinal si sa ajunga in sange. Aceasta scindare se face sub influenta unei enzime - lactaza.
Atunci cand lactaza lipseste sau este in cantitate redusa, lactoza ajunge in colon unde este supusa actiunii florei de putrefactie; compusii care rezulta sunt responsabili de simptomatologia instalata la intervale variabile (intre 30 min si 2 ore) de la ingestia de produse lactate.

Severitatea simptomelor depind de gradul deficientei enzimatice, care variaza de la lipsa enzimei, in formele congenitale de intoleranta, la reducerea progresiva, fiziologica, a activitatii acestei enzime, la orice varsta. Intoleranta secundara la lactoza apare dupa boli acute (gastroenterite) sau cronice intestinale (colita hemoragica, boala Chron), si este reversibila, dupa refacerea epiteliului intestinal.
O parte din pacienti asociaza si intoleranta la fructoza care potenteaza simptomatologia.

Diagnosticul se suspecteaza la copil sau la adult pe baza simptomelor descrise, aparute in urma consumului de lapte si/sau derivate.
 

Diagnostic


Exista si mijloace paraclinice de diagnostic
: testul de incarcare cu lactoza, testul aciditatii scaunului sau testul genetic, alternativa simpla care nu este influentata de momentul recoltarii si care diferentiaza intoleranta primara de cea secundara unor boli digestive.
 

Recomandarile medicului


Dr. Gaita Isabela
, Medic Specialist Diabet Zaharat, Nutritie si Boli Metabolice in cadrul Clinicii de Diagnostic Gral, recomanda ca tratament, dieta, care este singura in masura sa amelioreze simptomatologia, intrucat nu poate fi crescuta productia intestinala a enzimei. In functie de caz, se poate opta pentru reducerea cantitatii de lapte sub pragul care declanseaza simptomele, pentru folosirea aditivilor de lactaza care se gasesc sub forma lichida sau tablete, sau pentru folosirea laptelui fara lactoza.  De mentionat ca iaurtul, desi are lactoza, este bine tolerat precum si branzeturile maturate. In cazul in care se scot lactatele din alimentatie este necesara o monitorizare a calcemiei si consumul altor alimente bogate in calciu. O serie de alte alimente procesate pot contine lactoza, si pot declansa simptomele: mezeluri, supe la plic, sosuri, faina, prajituri, patiserie, inghetata, ciocolata, mustar, maioneza, margarina.
Pentru o dieta individualizata, avand in vedere marea variabilitate a activitatii enzimei, sunt necesare tatonari si incercari atat a produselor care contin lactoza cat si a cantitatilor care o data ingerate declanseaza tulburari intestinale.

Pentru detalii si programari sunati la *GRAL (*4725) / 021-323.00.00« Inapoi

Vizualizari:
Comentarii: 2

Comentarii

Comentarii Gral Medical
Tudoran Constantin - 2017-02-20 12:18:33 | » Adauga raspuns
Va rog frumos sa-mi raspundeti daca intoleranta la lactoza sau procentul de lactoza fata de normal se poate determina si prin analiza de sange. Cu respect Tudoran Constantin

GRAL MEDICAL - 2017-02-21 13:46:27 | » Adauga raspuns D, se poate. Sanatate multa!
ADAUGA UN COMENTARIU


Copiati codul din imaginea de mai jos:


  Radioterapie moderna la Pitesti!

Consultatii de specialitate in RADIOTERAPIE decontate la unul dintre cele mai moderne spitale private oncologice din judetul Arges.

Serviciile de radioterapie sunt oferite de unul dintre cei mai apreciati si experimentati medici de radioterapie din judet ce ofera optiuni terapeutice eficiente in oncologie >> Detalii

Parerea ta conteaza
Serviciile Gral Medical pot fi imbunatatite cu ajutorul dumneavoastra.
 
Chestionar spitalizare
de zi / lunga durata >>aici
Chestionar ambulatoriu
>>aici