lista interpretare rezultateinapoi la lista

ANTICORPI anti HCV (ac.anti HCV)

Ce sunt?
Prezenta anticorpilor anti HCV in sange reflecta raspunsul imun generat de infectia cu virusul hepatitei C (VHC sau HCV).
Anticorpii apar in medie dupa 6-8 saptamani de la momentul infectarii, 70-85% din cazuri nefiind acompaniate de simptome clinice. Din acest motiv de multe ori infectia trece neobservata desi virusul s-a instalat in organism si se multiplica in celulele hepatice, degradandu-le. Infectia hepatica cu VHC se poate vindeca spontan sau se cronicizeaza evoluand spre hepatita cronica si in timp, in lipsa tratamentului, aceasta poate progresa spre ciroza hepatica si chiar carcinom hepatocelular.
Din momentul aparitiei in sange, anticorpii anti HCV sunt identificati in toate etapele bolii, inclusiv dupa remisia infectiei. Vindecarea nu este insotita de disparitia imediata a anticorpilor, nivelul lor scazand treptat in cativa ani. In cazul infectiilor cronice, anticorpii persista indefinit.

 
Particularitati
Detectia ARN HCV in sange este esentiala pentru stabilirea diagnosticului.
Anticorpii anti HCV sunt importanti pentru screening in vederea identificarii persoanelor posibil infectate.
 
Recomandare Gral Medical
lista interpretare rezultate

Interpretarea rezultatelor

Valori crescute:

 Rezultatele reactive (pozitive) indica prezenta anticorpilor anti HCV si a infectiei acute sau cronice cu virusul hepatitei C; rezultate pozitive pot sa apara si la persoanele care au trecut prin boala si sunt vindecate.

Rezultatele reactive (pozitive) este necesar sa fie repetate prin metode de confirmare cantitative sau prin tehnica imunoblot.

Testarea ARN VHC (prin metoda PCR) este necesara pentru stabilirea diagnosticului si diferentierea hepatitei cronice de hepatita C vindecata. ARN VHC este detectabil atat in infectia acuta cat si in infectia cronica dar nu mai este identificat la pacientii vindecati, chiar daca ac.anti HCV sunt prezenti.
 
.
 

Valori scazute:

Rezultatele non-reactive (negative) indica absenta anticorpilor anti HCV in organism si in cele mai multe cazuri absenta infectiei cu VHC.

In cazuri rare, un rezultat negativ nu exclude infectia cu virusul hepatitei C si se poate datora absentei sau concentratiei foarte scazute a anticorpilor in sange, sub limita de detectie a testului (la pacientii infectati dar care au sistemul imun deprimat sau daca testarea este efectuata in primele 2 luni de la momentul infectarii).
lista interpretare rezultate

Interactiuni si interferente

In unele situatii se recomandata retestarea ac.anti HCV dupa 3-4 saptamani dintr-un nou esantion de sange; acest lucru se impune in cazul rezultatelor negative doar pentru a exclude nivelul nedetectabil al anticorpilor din perioada de “fereastra serologica” sau in cazul rezultatelor pozitive doar atunci cand exista suspiciunea unor interferente cu alte tipuri de anticorpi.
La persoanele imunodeprimate (pacienti hemodializati, infectati cu HIV sau alte afectiuni care altereaza semnificativ functionarea sistemului imun) dar si in alte cazuri, perioada de aparitie a ac.anti HCV dupa momentul infectiarii este prelungita, nivelul anticorpilor putand sa ramana nedetectabil pana la 6 luni.

Orice rezultat care nu se coreleza cu datele clinice si epidemiologice este necesar sa fie repetat si confirmat prin teste suplimentare conform recomandarii medicului curant.

Interferente analitice: prezenta in sange a unor titruri foarte crescute de anticorpi heterofili sau de factor reumatoid poate sa influenteze rezultatul testului. 
pregatire pacient

Pregatirea pacientului

  • Repausul alimentar cu 8 ore inainte de recoltare nu este obligatoriu, dar se pot consuma doar bauturi fara alcool si alimente usoare.

     

Recoltare

Produs biologic recoltat
Sange

Evitati manevrele care pot sa conduca la hemolizarea sangelui!
 
Recipient recomandat
Vacutainer fara anticoagulant (dop galben sau rosu)
 
Prelucrarea produsului biologic
Centrifugare
Esantion analizat
Ser – 1 ml

Esantioanele intens hemolizate nu vor fi analizate!
 
Stabilitatea serului separat
Stabil la: frigider (4-8ºC): 5 zile, congelat (-20°C): mai multe luni  
 

 
Timpul de eliberare a rezultatului
1 zi
Metoda de lucru
 imunocromatografie

Bibliografie

 
  1. F.T. Fischbach, M.A.Fishbach – Immunodiagnostic Studies. In A Manual of Laboratory and Diagnostic Tests. Wolters Kluwer, ed. 10 
    Fisa tehnica pentru anticorpii anti HCV