lista interpretare rezultateinapoi la lista

HE4 (PROTEINA EPIDIDIMALA UMANA 4)

Ce este?
Proteina epididimala umana 4 (HE4) este produsa atat de celulele normale ale tractului genital (in cantitati mici) cat si de celulele epiteliale din unele tumori maligne ale ovarului (in cantitati semnificativ crescute).
HE4 este un marker tumoral care are o specificitate buna pentru carcinomul ovarian epitelial seros si endometrioid si doar 50% pentru carcinomul ovarian epitelial cu celule clare. Nu este indicata utilizarea HE4 pentru monitorizarea evolutiei carcinomului ovarian epitelial mucinos sau a carcinomului cu celule germinale deoarece este rar exprimat in aceste cazuri.

Spre deosebire de CA 125, markerul cel mai cunoscut pentru cancerul ovarian, nivelul HE4 in sange este ridicat si in stadiile incipiente, asimptomatice al bolii fiind considerat un marker mai sensibil atat pentru diagnostic cat si pentru monitorizarea recurentelor care pot sa apara dupa tratament.

HE4 nu este utilizat ca si test unic pentru diagnosticul cancerului de ovar. Este necesara interpretarea rezultatului in contextul semnelor clinice, a datelor imagistice (ecografie, RMN, CT) si a altor teste de laborator.

 
 
In ce situatii se recomanda
  • monitorizarea evolutiei bolii si a recurentelor in cancerul ovarian epitelial tratat
  • estimarea riscului de cancer ovarian epitelial impreuna cu CA125, preoperator, la femeile care prezinta o formatiune tumorala pelvina


 
Particularitati
Asocierea CA 125 cu HE4 in cadrul profilului ROMA creste probabilitatea identificarii precoce a caracterului benign sau malign al unei formatiuni tumorale pelvine.
Recomandare Gral Medical
lista interpretare rezultate

Interpretarea rezultatelor

Valori crescute:

Valori crescute se intalnesc in:
- cancer: ovarian de origine epiteliala si endometrial; cresteri usoare pot sa apara rar in cancerul mamar, pulmonar, gastrointestinal
- afecțiuni benigne: ginecologice (chisturi ovariene, fibrom uterin, endometrioză), afectiuni hepatice, renale, hipertensiune, insuficienta cardiaca congestiva


Intervalele de normalitate care insotesc rezultatele sunt adaptate variatiilor specifice date de varsta.

Valori scazute:

Valorile scazute nu au semnificatie clinica.
lista interpretare rezultate

Interactiuni si interferente

In unele cazuri, valori usor crescute ale HE4 pot sa apara si la femeile sanatoase sau la gravide.
In unele forme de cancer ovarian epitelial valorile HE4 pot sa fie normale.

Interferente analitice: utilizarea unor doze foarte mari de biotina (vitamin B7), > 5 mg/zi, serurile hemolizate pot sa determine rezultate eronate.

 
 

 
pregatire pacient

Pregatirea pacientului

  • Repausul alimentar cu 8 ore inainte de recoltare nu este obligatoriu, dar se pot consuma doar bauturi fara alcool si alimente usoare.

     
  • Tratamentul cu biotina (vitamina B7) va fi administrat dupa recoltare si este necesar sa treaca minim 8 ore de la ultima doza.

Recoltare

Produs biologic recoltat
Sange
Se noteaza in sistem statusul pre- sau post menopauza.
Se evita manevrele care pot sa conduca la hemolizarea sangelui!
     
Recipient recomandat
Vacutainer fara anticoagulant (dop galben sau rosu)

 
Prelucrarea produsului biologic
Centrifugare

   
 
Esantion analizat
Ser  – 1 ml
Esantioanele hemolizate nu vor fi analizate!

 
Stabilitatea serului separat
Stabil la: temperatura camerei (20-25ºC) : 5 ore, frigider (4-8ºC): 2 zile, congelat (-20°C): 3 luni (se poate congela de 2 ori)
 
Timpul de eliberare a rezultatului
5 zile lucratoare
Metoda de lucru
electrochemiluminiscenta (ECLIA)

Bibliografie

  1. Fisa de metoda pentru HE4 – Roche 2022
  2. https://www.labcorp.com/tests :Human Epididymis Protein 4 | Labcorp