lista interpretare rezultateinapoi la lista

HORMONUL FOLICULOSTIMULANT (FSH)

Ce este
Hormonul foliculostimulant (FSH) este un hormon gonadotrop produs de hipofiza (glanda pituitara), implicat in functionarea normala a sistemului reproducator, atat la femei, cat si la barbati.
La femei, FSH stimuleaza dezvoltarea foliculilor ovarieni si sustine producerea de estrogen. Concentratia sa variaza pe parcursul ciclului menstrual, atingand un nivel maxim in perioada de mijloc. La menopauza, nivelul FSH ramane constant crescut.
FSH stimuleaza si dezvoltarea celulelor Stertoli implicate in producerea spermatozoizilor la barbati.
 
In ce situatii se recomanda
 • diferentierea cauzelor primare si secundare de insuficienta gonadica la ambele sexe
 • evaluarea tulburarilor ciclului menstrual
 • infertilitate la femei si barbati
 • pubertate precoce la ambele sexe
 • evaluarea răspunsului terapeutic de inducere a ovulației
Particularitati
Hormonul luteinizant (LH) si hormonul foliculostimulant (FSH) incep sa fie elaborati de hipofiza odata cu aparitia pubertatii si actioneaza sinergic pentru stimularea activitatii gonadelor (ovare si testicule), asigurand producerea unui nivel optim de hormoni sexuali feminini si masculini. Concentratia maxima pe care o ating in perioada de mijloc a ciclului menstrual marcheaza momentul ovulatiei si  delimiteaza faza foliculara de faza luteala.
Sinteza LH si FSH este controlata de hipotalamus si este influentata de functionarea si nivelul hormonilor produsi de gonade.
 
Recomandare Gral Medical
lista interpretare rezultate

Interpretarea rezultatelor

Valori crescute:

Valori crescute se intalnesc in: insuficienta gonadica primara (ex. sindromul ovarelor polichistice, insuficienta ovariana, menopauză, andropauza), tumori ale glandei pituitare, sindrom Turner, sindrom Klinefelter, sin­drom de feminizare testiculara completa, castrare, hipogonadism, pubertate precoce, terapia hormonala.  

Intervalele de normalitate care insotesc rezultatele sunt adaptate variatiilor specifice date de varsta, sex, faza ciclului menstrual.
 

Valori scazute:

Valori scazute se intalnesc in: insuficienta gonadica secundara (insuficienta hipofizara sau hipotalamica), stres sever, anorexia nervosa, malnutritie, sindrom Kallman, adenom hipofizar, sarcina.
 
lista interpretare rezultate

Interactiuni si interferente

Unele medicamente pot produce cresteri sau scaderi ale FSH:

Scaderi: acid valproic, anticonvulsivante, carbamazepine, contraceptive orale, estrogen conjugat, fenotiazine, goserelin, hidrocortizon, hormonul de eliberare a corticotropinei (CRH), leuprolide, medroxiprogesteron, megestrol, octreotid, pimozide, prednison, progesteron, toremifen, stanozolol, steroizi anabolizanti,

Cresteri: bicalutamide, bromocriptina, cimetidina, clomifen, digitala, eritropoietina, fenitoin, hidrocortizon, hormonul de eliberare a gonadotropinei (GnRH), hormonul de eliberare a hormonului de crestere (somatoliberina) ketoconazol, levodopa, naloxone, metformin
Cresteri sau scaderi: danazol, finasterid, pravastatin, tamoxifen


Interferente analitice: utilizarea unor doze foarte mari de biotina (vitamin B7), > 5 mg/zi si hemoliza pot sa conduca la rezultate eronate.
 
pregatire pacient

Pregatirea pacientului

 • Va consuma doar apa cu 8 ore inainte de recoltare.
   
 • Vine la recoltare in ziua ciclului menstrual indicata de medic.
   
 • Tratamentul cu biotina (vitamina B7) va fi administrat dupa recoltare si este necesar sa treca minim 8 ore de la ultima doza.
   
 • Pentru a nu influenta precizia rezultatelor de laborator este de preferat sa intrerupeti administrarea medicamentelor mentionate la sectiunea interferente cu 1-2 zile inaintea recoltarii. Exceptie fac cele pe care medicul curant le va aprecia ca indispensabile si nu pot fi suspendate nici pentru perioade scurte de timp (exemplu: insulina, antihipertensive, antiaritmice, etc).
   

Recoltare

Pentru femei se mentioneaza in sistem prima zi a ultimei menstruatii sau trimestrul de sarcina.
Produs biologic recoltat
Sange
   Se evita manevrele care pot sa conduca la hemolizarea sangelui!
Recipient recomandat
Vacutainer fara anticoagulant (dop galben sau rosu)
Prelucrarea produsului biologic
Centrifugare
Esantion analizat
Ser – 1 ml
Esantioanele hemolizate nu vor fi analizate!
Stabilitatea serului separat
Stabil la: temperatura camerei (20-25ºC): 5 zile, frigider (4-8ºC): 14 zile, congelat (-20°C): 6 luni
Timpul de eliberare a rezultatului
1 zi
Metoda de lucru
electrochemiluminiscenta (ECLIA)

Bibliografie

 1. F.T. Fischbach, M.A.Fishbach – Chemistry Studies; Appendix E: Effects of  Drugs on Laboratory Tests. In A Manual of Laboratory and Diagnostic Tests. Wolters Kluwer, ed. 10
 2. Fisa de metoda pentru FSH – Roche 2022