lista interpretare rezultateinapoi la lista

NSE (Enolaza neuron specifica)

Ce este?
Enolaza neuron specifica (NSE) este o enzima specifica tesutului nervos si neuro-endocrin, nivelul sau in sange crescand in urma leziunilor neuronale si in prezenta tumorilor neuro-endocrine.
NSE este un marker tumoral valoros în monitorizarea cancerului pulmonar cu celule mici (SCLC) si a neuroblastomului. S-a demonstrat că nivelurile NSE la pacientii cu SCLC se coreleaza cu incarcatura tumorala, numarul locurilor de metastazare si raspunsul la tratament.
Nu este indicata folosirea acestui test pentru screening-ul pacientilor asimptomatici.
 
In ce situatii se recomanda
 • suspiciune de cancer pulmonar cu celule mici (SCLC) sau neuroblastom
 • monitorizare in cancerul pulmonar cu celule mici (SCLC) sau neuroblastom
 • monitorizarea pacientilor cu alte tumori secretante de NSE

 
Particularitati
Corelarea nivelului seric al NSE cu cel al peptidului care eliberează gastrina (ProGRP) creste valoarea predictiva pentru cancerul pulmonar cu celule mici.
 
Recomandare Gral Medical
lista interpretare rezultate

Interpretarea rezultatelor

Valori crescute:

Valori crescute se intalnesc in: cancer pulmonar cu celule mici (SCLC), neuroblastom
Se intalnesc mai rar in:
 1. alte tipuri de cancer: melanom, seminom, carcinom cu celule renale, carcinom cu celule Merkel, tumori carcinoide, disgerminom și teratom imatur, feocromocitom malign, cancer pulmonar cu celule non-mici (NSCLC)
 2. afectiuni benigne: traumatism cranian, accident vascular cerebral ischemic, afectiuni cerebrale inflamatorii, crize epileptice si dementa (boala Creutzfeldt-Jak)

Scaderea semnificativa a valorilor dupa tratament indica o evolutie buna, iar cresterea lor indica progresia bolii. Scaderea usoara sau mentinerea unei valori constante dupa tratament poate sa indice remanenta tumorii.


 

Valori scazute:

Valorile scazute nu au semnificatie clinica.
lista interpretare rezultate

Interactiuni si interferente

In cazul testarilor repetate efectuate pentru monitorizare se recomanda utilizarea aceleiasi metode, pentru evitarea rezultatelor diferite datorate diverselor tehnici de lucru.
Valori crescute ale NSE se inregistreaza in anemia hemolitica, insuficienta renala si hepatica, in absenta proceselor tumorale.
Tratamentul cu inhibitori de pompa de protoni (omeprazol, pantoprazol, esomeprazol, lanzoprazol si rabeprazol) poate sa conduca la cresterea NSE.

Interferente analitice: utilizarea unor doze foarte mari de biotina (vitamin B7), > 5 mg/zi si hemoliza serului poate sa conduca la rezultate eronate (eritrocitele contin NSE)
pregatire pacient

Pregatirea pacientului

 • Repausul alimentar cu 8 ore inainte de recoltare nu este obligatoriu, dar se pot consuma doar bauturi fara alcool si alimente usoare.

   
 • Tratamentul cu biotina (vitamina B7) va fi administrat dupa recoltare si este necesar sa treaca minim 8 ore de la ultima doza.

Recoltare

Produs biologic recoltat
Sange
Evitati manevrele care pot sa conduca la hemolizarea sangelui!

 
  
 
Recipient recomandat
Vacutainer fara anticoagulant (dop galben sau rosu)

      
  
Prelucrarea produsului biologic
Centrifugare in maxim 1 ora de la recoltare.

   
    
     
Esantion analizat
Ser – 1 ml
Esantioanele hemolizate nu vor fi analizate.

   
   
Stabilitatea serului separat
Stabil la: temperatura camerei (20-25ºC): 2 zile, frigider (4-8ºC): 5 zile, congelat (-20°C): 3 luni (nu se recongeleaza).


 
 
Timpul de eliberare a rezultatului
3 zile
 
 
Metoda de lucru
electrochemiluminiscenta (ECLIA)

Bibliografie

 1. Fisa de metoda pentru NSE – Roche 2022
 2. https://www.mayocliniclabs.com/test-catalog