lista interpretare rezultateinapoi la lista

PROTEINA S100

Ce este?
Proteina S 100 este exprimata in principal de celulele sistemului nervos central, sustinand buna lor functionare si la un nivel redus, si de alte tesuturi.
Intr-o masura semnificativa, proteina S100 este prezenta in celulele melanomului malign, fiind utilizata ca si marker tumoral pentru monitorizarea acestui tip de cancer, dar nu si pentru diagnostic.
Proteina S100 este o familie de proteine care cuprinde o mare varietate de izoforme. Testul S100 pe care il utilizam se refera la S100 A1B si S100 BB.

 
 
In ce situatii se recomanda
 • monitorizarea pacientilor cu melanom malign
 • evaluarea pacientilor cu posibile leziuni cerebrale (traumatisme, accident vascular cerebral, tumori)
Recomandare Gral Medical
lista interpretare rezultate

Interpretarea rezultatelor

Valori crescute:

Valori crescute se intalnesc in: melanomul malign, leziuni ale tesutului nervos (traumatisme craniene, accident vascular cerebral, hemoragie subarahnoidiana, tumori cerebrale, encefalopatie hepatica, boala Alzheimer, scleroza multipla, afectare neurologica dupa infarct miocardic sau soc heoragic), meningita, infectii bacteriene extracerebrale, cardiopatie ischemica, cardiomiopatie, cancer de san.

Pentru pacientii cu melanom malign, in special de stadiul II, III si IV, determinarile succesive pot fi utile in monitorizarea evolutiei bolii daca sunt interpretate in context clinic si sunt asociate cu datele imagistice.
Pentru pacientii cu traumatism cerebral, proteina S100 trebuie să fie masurata in ser pana la 3 ore de la momentul evenimentului. O valoare normala indica absenta leziunilor tesutului cerebral, iar cresterea nivelului S100 posibilitatea prezentei acestora.

Valori scazute:

Valorile scazute nu au semnificatie clinica.
lista interpretare rezultate

Interactiuni si interferente

Pentru pacientii cu melanom malign, valorile in crestere nu semnifica in toate cazurile progresia bolii, iar un nivel normal nu exclude recurenta.

Nivelul proteinei S100 poate sa creasca tranzitor dupa efort fizic intens.

In cazul testarilor succesive efectuate pentru monitorizare se recomanda utilizarea aceleiasi metode pentru evitarea rezultatelor diferite datorate diverselor tehnici de lucru.

Interferente analitice: utilizarea unor doze foarte mari de biotina (vitamin B7), > 5 mg/zi si hemoliza intensa a serului poate sa conduca la rezultate eronate.
pregatire pacient

Pregatirea pacientului

 • Repausul alimentar cu 8 ore inainte de recoltare nu este obligatoriu, dar se pot consuma doar bauturi fara alcool si alimente usoare.
   
 • Tratamentul cu biotina (vitamina B7) va fi administrat dupa recoltare si este necesar sa treaca minim 8 ore de la ultima doza.
   

Recoltare

Produs biologic recoltat
Sange 
Evitati manevrele care pot sa conduca la hemolizarea sangelui!


 
Recipient recomandat
Vacutainer fara anticoagulant (dop galben sau rosu)
     
 
Prelucrarea produsului biologic
Centrifugare

  
Esantion analizat
Ser – 1 ml
Esantioanele hemolizate nu vor fi analizate.
 
Stabilitatea serului separat
Stabil la: temperatura camerei (20-25ºC) : 8 ore, frigider (4-8ºC): 2 zile, congelat (-20°C): 3 luni (se poate recongela de 5 ori).
 
Timpul de eliberare a rezultatului
3 zile
 
Metoda de lucru
electrochemiluminiscenta (ECLIA)

Bibliografie

 1. Fisa de metoda S100 – Roche 2022
 2. https://www.minclinic.ru/lab/lab_eng/S100
 3. ​​​​​​Functions of S100 Proteins - PMC (nih.gov)