lista interpretare rezultateinapoi la lista

Triiodotironina libera (Free T3 sau FT3)

Ce este
Triiodotironina libera (FT3) este forma biologic activa, nelegata de proteinele transportoare, a triiodotironinei (T3), hormon tiroidian produs de glanda tiroida direct sau indirect-prin descompunerea tiroxinei (T4).
Free T3 detine o activitate metabolica mai mare decat cea a freeT4, dar nivelul sau in sange  este influentat de rata de conversie a T4 in T3.
Atat T4 cat si T3 cresc in hipertiroidism, mai mult sau mai putin in functie de forma bolii. In T3-tireotoxicoza, o forma rara de hipertiroidism, doar T3, respectiv free T3 este crescut.
Free T3 este un test recomandat doar atunci cand se impune diferentierea formelor de hipertiroidism, in special pentru pacientii cu nivelul proteinelor de legare a T3 alterat (albumina, TBG). Nu este relevanta utilizarea sa ca test de prima intentie pentru evaluarea functiei tiroidiene.
 
In ce situatii se recomanda
 • impreuna cu testele TSH, FT4 contribuie la evaluarea functiei tiroidiene, in special la la pacientii cu valori modificate ale proteinelor de legare a hormonilor tiroidieni (albumina, TBG)
 • diagnosticul diferential al formelor de hipertiroidism
 • monitorizarea tratamentului de substitutie hormonala
Recomandare Gral Medical
lista interpretare rezultate

Interpretarea rezultatelor

Valori crescute:

Valori crescute se intalnesc in hipertiroidism: boală Basedow-Graves, gusa multinodulara toxica, adenom tiroidian toxic (boala Plummer), tiroidită acută, T3-tireotoxicoza

Intervalele de normalitate care insotesc rezultatele sunt adaptate variatiilor specifice date de varsta si trimestru de sarcina.
 

Valori scazute:

Valori scazute se intalnesc in: hipotiroidism
 
lista interpretare rezultate

Interactiuni si interferente

Valorile free T3 cresc in sarcina si pot sa fluctueze la pacientii cu boli cronice severe.
Valori scazute apar in urma inanitiei sau a postului prelungit. La altitudini mari si atunci cand exista deficit de iod in organism, FT3 creste.


O gama numeroasa si variata de medicamente pot produce cresteri sau scaderi ale FT3:
Scaderi: methimazole, propranolol, somatostatina, steroizi
Cresteri: amiodarona, antiepileptice, aspirina, furosemid, heparina,levotiroxina, liotironina, ranitidina, substante de contrast care contin iod

Interferente analitice pot sa apara in prezenta unor titruri foarte mari de anticorpi anti streptavidina si anti ruteniu. Utilizarea unor doze foarte mari de biotina (vitamina B7), > 5 mg/zi si hemoliza poate sa conduca la rezultate eronate. Autoanticorpii hormonilor tiroidieni pot interfera cu testul.

 
pregatire pacient

Pregatirea pacientului

 • Va consuma doar apa cu 8 ore inainte de recoltare.
   
 • Tratamentul cu biotina (vitamina B7) va fi administrat dupa recoltare si este necesar sa treca minim 8 ore de la ultima doza.
   
 • Pentru a nu influenta precizia rezultatelor de laborator este de preferat sa intrerupeti administrarea medicamentelor mentionate la sectiunea interferente cu 1-2 zile inaintea recoltarii. Exceptie fac cele pe care medicul curant le va aprecia ca indispensabile si nu pot fi suspendate nici pentru perioade scurte de timp (exemplu: insulina, antihipertensive, antiaritmice, etc).
   

Recoltare

Produs biologic recoltat
Sange
Evitati hemolizarea probei!
Recipient recomandat
Vacutainer fara anticoagulant (dop galben sau rosu)
 
Prelucrarea produsului biologic
Centrifugare
Esantion analizat
Ser – 1 ml  
 Esantioanele hemolizate vor fi respinse!
 
Stabilitatea serului separat
Stabil la: temperatura camerei (20-25ºC): 5 zile, frigider (4-8ºC): 7 zile, congelat (-20°C): 1 luna (nu se recongeleaza)
 
Timpul de eliberare a rezultatului
1 zi
 
Metoda de lucru
electrochemiluminiscenta (ECLIA)

Bibliografie

 1. F.T. Fischbach, M.A.Fishbach – Chemistry Studies; In A Manual of Laboratory and Diagnostic Tests. Wolters Kluwer, ed. 10
 2. Fisa de metoda pentru FT3 – Roche 2021
 3. Free Triiodothyronine (FT3) Test: Normal values & procedure - FactDr