lista interpretare rezultateinapoi la lista

Virusul hepatitei B – Anticorpi anti HBc totali (Ac. anti HBc )

Ce este
Virusul hepatitei B (VHB) este constituit dintr-un anvelopa externa (ag.HBs) si un nucleu central (ag.HBc).
In timpul infecției cu VHB se formează anticorpi anti HBc, care adesea persista toata viata. Anticorpii anti‑HBc IgM apar la scurt timp după debutul infectiei cu VHB si in mod obisnuit pot fi detectati in ser la scurt timp dupa aparitia ag.HBs. Anti‑HBc IgG persista la persoanele care s-au vindecat dupa infectia cu VHB si la purtatorii inactivi.
Testul masoara ac. anti HBc totali, atat pe cei de tip IgM cat si IgG, fara a-i diferentia. Prin urmare, ac. HBc totali sunt indicatorii unei infectii actuale sau trecute cu VHB, pentru diferentiere fiind necesare informatiile aduse de ceilalti markeri virali (ag.HBs, ac.Hbc-IgM, ac.HBs).
 
In ce situatii se recomanda
- diagnosticul hepatitei acute sau cronice cu virusul hepatitei B
- identificarea trecerii prin infectia cu virusul hepatitei B
- identificarea infectiei oculte cu virusul hepatitei B, in perioada de “fereastra imunologica”, in care atat ag. HBs cat si ac.anti HBs sunt nedetectabili
Recomandare Gral Medical
lista interpretare rezultate

Interpretarea rezultatelor

Valori crescute:

Rezultatul reactiv (pozitiv pentru ac.anti HBc) indica prezenta anticorpilor anti HBc in una din urmatoarele situatii: hepatita acuta, hepatita cronica, purtator sanatos sau o infectie cu virusul hepatitei B vindecata, dar fara utilitate in diferentierea lor.

Acesti anticorpi nu sunt produsi in urma vaccinarii anti hepatita B!

Valori scazute:

Rezultatul non-reactiv (negativ pentru ac.anti HBc) indica absenta anticorpilor anti HBc si a infectiei acute, cronice, a purtatorilor sanatosi sau a vindecarii infectiei cu virusul hepatitei B.
 
lista interpretare rezultate

Interactiuni si interferente

La persoanele imunodeprimate, nivelul ac. anti HBc poate sa fie nedetectabil.

Interferente analitice: utilizarea unor doze foarte mari de biotina (vitamin B7), > 5 mg/zi, hemoliza si lipemia intense pot sa conduca la rezultate eronate.
pregatire pacient

Pregatirea pacientului

  • Repausul alimentar cu 8 ore inainte de recoltare nu este obligatoriu, dar se pot consuma doar bauturi fara alcool si alimente usoare.

     
  • Tratamentul cu biotina (vitamina B7) va fi administrat dupa recoltare si este necesar sa treaca minim 8 ore de la ultima doza.

Recoltare

Produs biologic recoltat
Sange
Evitati manevrele care pot sa conduca la hemolizarea sangelui!

 
Recipient recomandat
Vacutainer fara anticoagulant (dop galben sau rosu)
 
Prelucrarea produsului biologic
Centrifugare
Esantion analizat
Ser- 1 ml
Stabilitatea serului separat

Stabil la: temperatura camerei (20-25ºC): 7 zile, frigider (4-8ºC): 14 zile, congelat (-20°C): 3 luni (se poate recongela de 5 ori)
 

Timpul de eliberare a rezultatului
4 zile lucratoare
 
Metoda de lucru
electrochemiluminiscenta (ECLIA)

Bibliografie

  1. F.T. Fischbach, M.A.Fishbach – Immunodiagnostic Studies. In A Manual of Laboratory and Diagnostic Tests. Wolters Kluwer, ed. 10
  2. Fisa de metoda pentru ac. anti HBc – Roche 2022