Tipurile de tehnici de radioterapii la GRAL Medical

Radioterapia Modulata Imagistic este un tratament avansat de radioterapie, care permite dozei de iradiere sa se conformeze mai precis cu forma tridimensionala a tumorii prin schimbarea/modularea fasciculului de radiatie in mai multe fascicule mai mici. Acest lucru permite ca o doza mai mare de radiatie sa fie administrata tumorii, in timp ce se protejeaza tesut sanatos din jur.

 

IMRT poate fi utilizat atunci cand o tumora se afla intr-o zona dificil de tratat. De exemplu, daca o tumora este infasurata sau mansoneaza un organ normal sau un vas important de sange, IMRT poate modela radiatia in asa fel incat sa fie protejat cat mai mult tesutul sanatos. Acesta este motivul pentru care IMRT este adesea utilizat in tratarea cancerelor capului si gatului, unde trebuie evitate multe zone critice. IMRT este acum cea mai frecvent utilizata modalitate de radiatie. 

Terapia VMAT este similara cu IMRT, cu exceptia faptului ca, in VMAT, aparatul se roteste cu 360° in jurul pacientului. Pe masura ce se deplaseaza in jurul fiecarei parti a pacientului, elibereaza radiatia crescand numarul de unghiuri si scade doza de radiatie in tesutul sanatos.

Terapia VMAT aduce un plus in tratamentul tumorilor in miscare sau aflate in organe care se misca in timpul tratamentului.

Exista doua tipuri de stereotaxie: Radiochirurgia stereotactica (SRS) si Radioterapia stereotactica corporala ( SRT sau SBRT ).

Informatii despre stereotaxie gasiti aici