Chat Gral Medical
Newsletter Gral Medical
X
Gral Medical
Inscrie-te si descopera avantajele
de a fi membru Gral Medical!
 
Nume
Prenume
Adresa de email

Specializare medicala selectata

Denumire serviciu
Medic
Pret(lei)

-

Denumire serviciu
Pret(lei)

Suport online

Doresti sa intri in legatura cu
un operator Gral Medical?

DA
NU

Rezultate online

Istoric medical Card Favor Date personale


*GRAL(*4725) / 021-323.00.00


      

Diagnostic medical

Cardul de sanatate Favor

Orar medici, tarife si programari

Afiseaza slider

Interventia medicala nutritionala la bolnavul de cancer

Cancerul, indiferent de stadiul bolii si de tratamentul urmat (chimioterapic, radioterapic, chirurgical) poate duce la fluctuatii importante de greutate; in fazele avansate, anorexia poate aparea independent de tratament.

Malnutritia la pacientul oncologic

Mancarea nu este doar un element de confort sau traditie, ci este o necesitate vitala a tuturor, mai ales a persoanelor bolnave sau internate in spital. Consumul scazut de alimente si nutrienti, precum si/sau necesarul crescut determinat de anumite boli acute sau cronice, duce adesea la malnutritie.

La randul ei, aceasta este asociata cu o frecventa crescuta a infectiilor, complicatiilor, spitalizarii, creste durata de recuperare, duce la o mortalitate ridicata si la scaderea calitatii vietii.

Malnutritia trebuie privita ca o boala secundara bolii de baza, care pericliteaza sansele de recuperare ale pacientilor. Printre altele, reduce eficienta anumitor tratamente cum ar fi antibioterapia, chimioterapia, radioterapia sau chirurgia.

Cancerul, indiferent de stadiul bolii si de tratamentul urmat (chimioterapic, radioterapic, chirurgical) poate duce la fluctuatii importante de greutate; in fazele avansate, anorexia poate aparea independent de tratament.

Semnalele de alarma care ar trebui sa conduca un bolnav de cancer la medicul nutritionist sunt:
  • scadere in greutate mai mult de 5% din greutatea obisnuita fara sa va propuneti asta in ultimele 3 luni (de exemplu, o scadere de 3-4 kg la o persoana de 70kg) 
  • scaderea poftei de mancare ce duce la un consum redus de alimente mai mult de 2 saptamani
     

Suportul nutritional este un tratament medical

Momentul la care se incepe este deosebit de important, deoarece malnutritia severa este dificil de tratat si prezinta costuri mai ridicate. Suportul nutritional al pacientilor in stare terminala este controversat.

Pentru tratament se va lua in considerare mai intai calea de administrare a nutrientilor. Daca pacientul poate manca si tractul gastrointestinal este functional, se va prefera intotdeauna calea orala celei enterale sau parenterale.

Acesta, impreuna cu familia, vor fi sfatuiti cu privire la modul de preparare al alimentelor si vor primi planul individualizat de nutritie; in cazul in care pacientul nu isi atinge tinta stabilita de calorii si proteine va primi suplimente orale nutritonale (solutii enterale imbogatite energetic si complete din punct de vedere nutritional) si medicamente pentru cresterea apetitului.

In cazul in care pacientul nu se poate alimenta oral (de exemplu, pacienti cu afectiuni in sfera ORL) se pot folosi sonde nazo-gastrice sau naso-jejunale atunci cand se estimeaza ca durata alimentatiei enterale sa fie sub o luna. Daca ne asteptam ca durata sa fie mai lunga de o luna, se recurge la montarea endoscopica a unei gastrostome si administrarea nutrientilor pe aceasta cale.

Atunci cand tractul intestinal este compromis, cum ar fi ocluzia intestinala, sindromul de intestin scurt (dupa indepartarea chirurgicala a colonului sau intestinului subtire), etc, se recurge la nutritia parenterala partiala sau totala (adiminstrarea de nutrienti si vitamine pe care injectabila).
 

Sfatul specialistului

Dr. Florentiu Ioana Diana, medic primar diabet zaharat, nutritie si boli metabolice in cadrul Clinicii de Diagnostic Gral ne spune ca in oricare dintre aceste situatii este foarte importanta monitorizarea pacientilor de catre un medic nutritionist cu experienta in astfel de proceduri; in afara de stabilirea necesarului caloric, hidric, de vitamine si microlememente, va fi necesara si monitorizarea parametrilor biochimici – nivelul transaminazelor, lipidelor sanguine, uree, creatinina, markeri de inflamatie, electroliti, etc.

In orice caz, este bine de retinut ca interventia nutritionala este un tratament medical extrem de important.
Atunci cand starea de nutritie este proasta, nu se pot administra tratamentele necesare bolii de baza datorita tolerantei scazute (cum e cazul chimioterapicelor), nu se poate interveni chirurgical datorita riscului de complicatii, creste mortalitatea, iar calitatea vietii este mult redusa.

Nu se recomanda adoptarea dietelor extreme, cum ar fi dieta ketogenica, vegana, low carb, raw vegana, etc.

Pentru detalii suplimentare si programari puteti suna la Call Center: 021-323.00.00 sau *GRAL (*4725).


« Inapoi

Formular de contact
Comentarii

Fii primul care comenteaza!
ADAUGA UN COMENTARIU


Copiati codul din imaginea de mai jos:


  Test RT PCR Covid 19 rezultat rapid

Ti-ai planificat vacanta si ai nevoie de un rezultat al unui test RT-PCR Covid-19? Vrei sa pleci la ski in Austria, Bulgaria, Ucraina sau la plaja in Maldive sau Dubai? Iti oferim rezultatul testului bilingv in romana-engleza sau engleza-germana pentru ca tu sa te bucuri de vacanta. Programeaza-te in centrele GRAL Medical la testare RT-PCR Covid-19 pentru o vacanta fara griji!

Detalii complete aici.  

Parerea ta conteaza
Serviciile Gral Medical pot fi imbunatatite cu ajutorul dumneavoastra.
 
Chestionar spitalizare
de zi / lunga durata >>aici
Chestionar ambulatoriu
>>aici