Chirurgie laparoscopica

Laparoscopia este o procedură chirurgicală minim invazivă (“keyhole surgery”) care se realizează prin incizii foarte mici la nivelul abdomenului, folosind instrumentar de specialitate. Un instrument subțire, numit laparoscop este introdus în cavitatea abdominală și oferă chirurgului o imagine extrem de clară (pe un monitor) din interiorul cavității abdominale
De ce să te operezi laparoscopic la GRAL?
 • gral laparoscopica

  Timp de recuperare scurt pentru pacient

  O noapte-doua de spitalizare, in functie de complexitatea cazului

 • gral laparoscopica
  Managementul pacientului pre si post interventie
 • gral laparoscopica
  Echipa pluridisciplinara specializata in interventii laparoscopice
 • gral laparoscopica
  Arie larga de interventii laparoscopice: hernii, colecistectomii, eventratii,
gral laparoscopica

Proceduri laparoscopice

Chirurgia herniilor eventratiilor
Chirurgia herniilor si eventratiilor
Programeaza-te
Chirurgia colecistului
Chirurgia colecistului
Programeaza-te
Chirurgia herniei hiatale BRGE
Chirurgia herniei hiatale si BRGE
Programeaza-te
Chirurgie bariatrica
Chirurgie bariatrica
Programeaza-te
Chirurgie colorectala
Chirurgie colorectala
Programeaza-te
Flebologie
Flebologie
Programeaza-te

Echipa medicala

Dr. Ștefan Tuca

Medic primar chirurgie generală, competență în chirurgia laparoscopică avansată și supraspecializat în chirurgia bariatrică (chirurgia obezității)

citeste mai mult
Dr. Gabriel Matei

Medic primar chirurgie generală, competență în chirurgia laparoscopică avansată și supraspecializat în chirurgia bariatrică (chirurgia obezității)

citeste mai mult
Dr. Raluca Haneș

Medic specialist chirurgie generală, realizează biopsii, colecistectomii laparoscopice, cura chirurgicală a herniei inghinale, cura chirurgicală a hemoroizilor

citeste mai mult
Chirurgia laparoscopică
 • Printre tehnicile cel mai des folosite în chirurgia generală se pot menționa, chirurgia clasică sau chirurgia laparoscopică (considerată o tehnică chirurgicală minim invazivă).
 • Operația laparoscopică are avantaje pentru pacient, cu o reducere a riscului de complicații, a cicatricii și recuperării postoperatorii. Procedura presupune câteva incizii minime prin care se introduce telescopul conectat la camera video și instrumentarul de lucru. Astfel, chirurgul vede imaginile clar, mărite, pe un ecran, fapt ce îi permite vizualizarea și operarea în cele mai dificile zone.
Avantaje:
 1. Evitarea inciziilor mari, fiind utilizate instrumente speciale, foarte subțiri, introduse prin orificii fine
 2. Durerea postoperatorie este mult redusă
 3. Mobilizarea postoperatorie rapidă a pacientului, după doar câteva ore
 4. Spitalizare redusă
 5. Reluarea rapidă a activității cotidiene
 6. Considerentul estetic - cicatrici de dimensiuni reduse care în timp devin aproape invizibile
Întrebări?

Interventiile laparoscopice se realizeaza sub anestezie generala, acest lucru insemnand ca pacientul va dormi pe tot parcursul interventiei si nu va simti durerea.

Procedura incepe prin introducerea (insuflarea ) unui gaz (de obicei CO2) in cavitatea peritoneala pentru a crea camera de lucru (pneumoperitoneul).

In functie de tipul interventiei chirurgul face cateva incizii (taieturi) cu dimensiuni intre 0,5-1,5 cm care vor reprezenta locul de introducere al instrumentelor.

Urmeaza apoi introducerea unui telescop prevazut cu o mini camera video (laparoscop) care permite vizualizarea organelor, imaginea fiind tranzmisa si vazuta pe un monitor, apoi urmeaza introducerea celorlalte instrumente.

Indiferent daca se practica in scop diagnostic sau terapeutic interventia se termina cu scoaterea aerului (exuflatia) din cavitatea peritoneala si sutura tegumentului.

Desi o gama larga de interventii chirurgicale sunt fezabile laparoscopic, iar avantajele sale fata de operatia deschisa sunt bine stabilite, tehnica nu este nelipsita de limite:

 • Camp vizual limitat in contrast cu vederea panoramica din chirurgia deschisa
 • Perceptia slaba a profunzimii din cauza imaginii bidimensionale
 • Pierderea senzatiei tactile din cauza faptului ca organele sunt atinse prin intermediul instrumentelor
 • Efectul de punct de sprijin : capetele instrumentelor se misca in sens opus mainilor chirurgului, ca atare chirurgia laparoscopica este perceputa ca fiind contraintuitiva, acest lucru fiind partial responsabil de curba abrupta de invatare
  • 1901: medicul Georg Kelling face prima operaţie laparoscopică pe câine cu ajutorul unui cistoscop
  • 1910: Jacobeus (Stocholm) introduce laparoscopia si toracospocia la om , urmand ca primele astefl de interventii sa se faca in sfera ginecologiei.
  • 1944: Semm (Germania) realizeaza primul sistem de introducere a aerului in peritoneu pentru ca apoi, in 1983 sa realizeze prima apendicectomie laparoscopica
  • 1987: Mouret(Franta) prima colecistectomie laparoscopica cu echipament standard ( unul dintre pionierii laparoscopiei, J. Perissat urma sa spuna: „Istoria cunoaste doar doua revolutii, Revolutia Franceza de la 1789 si Revolutia Laparoscopica de la 1987”)
  • 1988: François Dubois (Paris) atasează o videocamera laparoscopului, pentru ca mai târziu sa realizeze colecistectomia laparoscopica

  In Romania:

  • 1991: prof. francez Bernard Descot face prima colecistectomie la Constanţa
  • 1992: la Clinica Chirurgie III din Cluj se face prima operaţie de acest fel, realizată exclusiv de medici români, echipa fiind condusă de prof. dr. Sergiu Duca.


  De ce interventii laparoscopice?

  Incepand din anii `90 laparoscopia a devenit standardul de aur pentru interventii precum apendicectomia, colecistectomia sau laparoscopia exploratorie, azi fiind in continua dezvoltare si eligibila pentru majoritatea organelor abdominale.
   

  Care au fost cauzele acestei dezvoltari fulminante:

  • avantajele pe care le-a dovedit extrem de rapid
  • solicitarea din partea pacientilor
  • perfectionarea chirurgilor in noua tehnica
  • progresele tehnologiei medicale

Doresc sa aflu mai multe detalii

Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Eroare procesare - ReCaptcha nu a fost validat
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.