Chat Gral Medical
Newsletter Gral Medical
X
Gral Medical
Inscrie-te si descopera avantajele
de a fi membru Gral Medical!
 
Nume
Prenume
Adresa de email

Specializare medicala selectata

Denumire serviciu
Medic
Pret(lei)

-

Denumire serviciu
Pret(lei)

Suport online

Doresti sa intri in legatura cu
un operator Gral Medical?

DA
NU

Rezultate online

Istoric medical Card Favor Date personale


*GRAL(*4725) / 021-323.00.00


      

Diagnostic medical

Cardul de sanatate Favor

Orar medici, tarife si programari

Afiseaza slider

Vasculitele sistemice 

Aceasta boala afecteaza toate tipurile de vase de sange. Simptomele si gravitatea difera in functie de organul afectat. Pot exista forme usoare, dar si forme grave care ne pun viata in pericol. Dr. Cristina Sava, medic primar medicina interna si medic specialist reumatologie, ne ofera mai multe informatii: 

Simptome vasculite sistemice

Simptomele vasculitelor sistemice sunt diferite. Iata cateva cazuri de probleme adresate de pacienti medicului:
Intrebare: ,,Ma doare capul, chiar si pielea capului doare, ma dor maxilarele, mi se incetoseaza vederea, vad dublu, ce boala am?”
Raspuns: Va recomandam sa va prezentati la un medic specialist de medicina interna sau reumatologie. Este posibil ca simptomele pe care le acuzati sa fie cauzate de o afectiune din categoria bolilor autoimune numite vasculite sistemice, in cazul dumneavoastra existand suspiciunea de arterita cu celule gigant.

Intrebare: ,,Mi-au aparut rani in gura si pe piele, iar ochii mi se umfla, fac temperatura, ma simt obosit(a), ce sa fac?”
Raspuns: Va recomandam sa va prezentati la un medic specialist de medicina interna sau reumatologie. Este posibil ca simptomele pe care le acuzati sa fie cauzate de o afectiune din categoria bolilor autoimune numite vasculite sistemice, in cazul dumneavoastra existand suspiciunea de boala Behcet.

Intrebare: ,,Am senzatie de nas infundat, dureri de cap in zona fruntii; cand suflu nasul scot secretii cu cojite, uneori galbene, alteori au sange; mi s-a schimbat si forma nasului care incepe sa semene cu o sa, tusesc, uneori flegma are sange; ma supara urechile, ochii;  ma dor degetele de la maini si picioare, la coate mi-au aparut niste noduli; am vanatai pe piele, eruptii; fac temperatura, sunt mai obosit(a), am slabit; zilele trecute am urinat cu sange, ce se intampla cu mine?”
Raspuns: Va recomandam sa va prezentati la un medic specialist de medicina interna sau reumatologie. Este posibil ca simptomele pe care le acuzati sa fie cauzate de o afectiune din categoria bolilor autoimune numite vasculite sistemice, in cazul dumneavoastra existand suspiciunea de granulomatoza cu poliangiita.

Ce sunt vasculitele sistemice?

Vasculitele sistemice constituie o clasa de boli care afecteaza vasele de sange (indiferent de tip sivasculite sistemice dimensiuni) prin modificari inflamatorii specifice ale peretilor vasculari, ceea ce conduce la restrictionarea afluxului de sange in organe si tesuturi, producandu-se implicit distrugerea acestora din urma. Afectiunile din cadrul vasculitelor sistemice sunt de incidenta scazuta. Pot avea caracter acut, sau pot evolua cronic ajungandu-se la forme severe de suferinta. Cauzele vasculitelor sunt necunoscute. Pot fi de natura genetica, autoimune primare, declansate de factori infectiosi (hepatite B si C) sau medicamentosi, fumat, sau secundare unor cancere de sange, boli autoimune (lupus eritematos, sclerodermie, poliartrita reumatoida). Exista numeroase clasificari ale vasculitelor sistemice, in functie de cauze, localizare, tipul si marimea vaselor, anatomo-patologie, tipul de markeri prezenti, etc. Simptomele generale nespecifice ale vasculitelor sunt: febra, dureri de cap, muschi si articulatii, oboseala, pierdere in greutate, slabiciune, amorteli, afectiuni ale pielii.

Anumite tipuri de vasculite prezinta si simptome particulare

Arterita cu celule gigant (numita si arterita temporala sau boala Horton) este o inflamatie a arterelor din cap, in special a arterelor temporale. Se poate manifesta prin dureri de cap si maxilare, sensibilitatea scalpului, vedere incetosata sau dubla (in cazuri grave se poate produce orbire).
Boala Behcet poate produce atat inflamatii ale arterelor cat si ale venelor. Acestei boli ii sunt relativ caracteristice episoade recurente de ulceratii ale gurii si ale organelor genitale, leziuni la nivel ocular, ale pielii si leziuni neurologice.
Granulomatoza cu poliangiita (cunoscuta si ca boala Wegener) produce inflamatii ale vaselor de sange din nas, sinusuri, gat, plamani si rinichi. Simptomele specifice corespund triadei clasice - tract respirator superior si sinusuri + plamani + rinichi: nas infundat; secretii nazale purulent sangvinolente, cu coji; tuse; dispnee; hemoptizie; dureri in piept; sange in urina. Pot aparea si simptome care sunt consecinta unor afectari auriculare, oculare sau ale pielii.
Purpura Henoch-Schonlein (vasculita IgA) provoaca inflamatia vaselor capilare sanguine ale pielii, articulatiilor, intestinului si rinichilor. Simptomatologia include dureri abdominale si articulare, eruptii pe fese sau membrele inferioare si sange in urina.

Dintre vasculitele sistemice mai reamintim:

sindromul Churg-Strauss (granulomatoza eozinofila cu poliangiita) mai frecventa la copii, care poate afecta plamanii, pielea, rinichii, inima, nervii la nivelul membrelor;
arterita Takayasu care afecteaza arterele mai mari din corp, inclusiv aorta;
crioglobulinemia caracterizata prin prezenta in sange a crioglobulinelor (proteine anormale);
vasculita de hipersensibilitate (alergica) in general este declansata de factori infectiosi sau reactii adverse la anumite medicamente.

Diagnosticarea vasculitelor sistemice

Diagnosticarea vasculitelor sistemice se face de catre medicul internist sau reumatolog prin corelarea istoricului medical al pacientului cu datele clinice si rezultatele testelor de laborator, precum si ale altor investigatii, in functie de tipul de vasculita suspicionata: hemoleucograma, VSH, PCR, creatinina, teste prezenta crioglobuline, d-dimeri, nivel complement, teste hepatice, teste de urina, teste serologice hepatite B si C, teste prezenta anticorpi anti-mieloperoxidaza (p-ANCA), anticorpi anti-proteinaza 3 (c-ANCA), anticorpi antinucleari (FAN), anticorpi anti-membrana bazala glomerulara (anti-GBM), biopsie de organ sau tesut, angiograma, radiografie cord-pulmon, ecografie abdominala, ecografie de cord, ecografie musculo-scheletala, CT torace, consult oftalmologic, ORL, etc. Toate aceste investigatii medicale se efectueaza in cadrul Clinicii GRAL Medical Stefan cel Mare.

Vasculitele pot evolua imprevizibil si rapid catre forme severe, ceea ce face necesara diagnosticarea lor corecta cat mai urgenta. Tratarea lor in cele mai dese cazuri este eficienta, in masura in care boala este depistata in stadiile precoce, pana sa produca vatamari ale organelor si tesuturilor.

Programeaza-te la timp! Pentru consultatii la Dr. Cristina Sava, Medic Primar Medicina Interna si Medic Specialist Reumatologie in Clinica GRAL Medical Stefan cel Mare sunati la 021 323 0000  


« Inapoi

Formular de contact
Comentarii

Fii primul care comenteaza!
ADAUGA UN COMENTARIU


Copiati codul din imaginea de mai jos:


  Test RT PCR Covid 19 rezultat rapid

Ti-ai planificat vacanta si ai nevoie de un rezultat al unui test RT-PCR Covid-19? Vrei sa pleci la ski in Austria, Bulgaria, Ucraina sau la plaja in Maldive sau Dubai? Iti oferim rezultatul testului bilingv in romana-engleza sau engleza-germana pentru ca tu sa te bucuri de vacanta. Programeaza-te in centrele GRAL Medical la testare RT-PCR Covid-19 pentru o vacanta fara griji!

Detalii complete aici.  

Parerea ta conteaza
Serviciile Gral Medical pot fi imbunatatite cu ajutorul dumneavoastra.
 
Chestionar spitalizare
de zi / lunga durata >>aici
Chestionar ambulatoriu
>>aici