Biopsia musculară
Doresc sa aflu mai multe detalii
Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Camp Obligatoriu
Eroare procesare - ReCaptcha nu a fost validat
This site is protected by reCAPTCHA and the Google
Privacy Policy and
Terms of Service apply.
Biopsia musculară este o procedură folosită pentru diagnosticul unei afectiuni de tip muscular. Medicul specialist recomandă efectuarea unei biopsii în scopul prelevării unei probe de țesut pe care specialistul anatomopatolog o va examina la microscop. Complexitatea acestei proceduri diferă în funcție de localizarea mușchiului și cantitatea de probă necesară. Astfel, biopsia musculară se poate realiza prin puncție cu un ac sau realizarea unei incizii la nivel tegumentar, unde se prelevează o cantitate mai mare de probă.
- Tipuri de biopsii musculare
- Indicațiile biopsiei
- Pregătirea pentru biopsia musculară
- Tehnica biopsiei musculare
- Complicațiile biopsiei musculare
- Recuperarea dupa biopsia musculară
Tipuri de biopsii musculare
- biopsia cu ac;
- biopsia chirurgicală (deschisă).
Biopsia musculară cu ac
Biopsia musculară cu ac este cea mai uzuală metodă. Aceasta se clasifică în funcție de tipul de ac folosit și metoda imagistică utilizată. Astfel, tipurile de biopsii musculare recomandate de către medicul specialist sunt:
- biopsia percutanată ghidată imagistic - traiectul acului de biopsie este dirijat cu precizie folosind tehnici imagistice precum radiografia sau tomografia computerizată (CT);
- biopsia cu ac fin - această procedură folosește un ac atașat la o seringă, care permite aspirarea celulelor localizate la nivel muscular;
- biopsia cu ac gros - permite prelevarea unor probe de țesut sub formă de coloane tisulare;
- biopsia cu dispozitiv de tip pistol cu ac aspirativ.
Indicațiile biopsiei
Medicul specialist poate recomanda efectuarea biopsiei musculare în procesul de diagnostic al mai multor afecțiuni care interesează aparatul musculo-scheletal. Cazurile medicale în care această procedură furnizează informații esențiale trebuie atent selecționate. Unele dintre simptomele care ajută în luarea acestei decizii sunt durerea și oboseala musculară.
Printre patologiile care se pot diagnostica folosind biopsia musculară se află:
- distrofia musculară;
- atrofia neurogenă;
- scleroza laterală amiotrofică;
- trichineloza (diagnostic disponibil în Laboratorul Gral de Anatomie Patologică);
- dermatomiozita (diagnostic disponibil în Laboratorul Gral de Anatomie Patologică);
- polimiozită (diagnostic disponibil în Laboratorul Gral de Anatomie Patologică).
Pregătirea pentru biopsia musculară
Biopsia musculară nu necesită o pregătire laborioasă. Medicul specialist oferă sfaturi pacientului în funcție de zona de biopsie, riscurile și motivele efectuării acesteia. Este important de știut că pacientul trebuie să informeze medicul în legătură cu suplimentele alimentare introduse în dieta zilnică, medicația pe care o urmează și alergiile cunoscute.
În ceea ce privește tratamentul cu anticoagulante orale (aspirină), acesta necesită întrerupere și înlocuirea cu alte medicamente. Astfel, se evită apariția complicațiilor din timpul procedurii.
De asemenea, procedura se efectuează doar cu acordul pacientului și numai după ce acesta semnează consimțământul informat.
Tehnica biopsiei musculare
Pentru efectuarea procedurii de biopsie musculară, pacientul nu necesită spitalizare. În cadrul acestui act medical, pacientul este așezat în poziția de decubit (dorsal/ventral/lateral). Medicul specialist alege postura corespunzătoare în funcție de zona unde se dorește a fi efectuată biopsia.
Ulterior, zona de interes este izolată prin intermediul câmpului operator steril și curățată folosind antiseptice. Pentru evitarea disconfortului din timpul procedurii, pacientului i se administrează anestezie locală.
Biopsia percutanată musculară sub ghidaj imagistic (tomografie computerizată)
Biopsia percutanată musculară sub ghidaj CT este o procedură ce prezintă următoarele avantaje:
- este minim invazivă;
- are o durată mică de realizare;
- riscul de infecție este scăzut;
- incizia are dimensiuni reduse;
- acuratețea și precizia localizării zonei de interes sunt crescute.
După administrarea anesteziei locale, medicul specialist inserează acul de biopsie la un unghi de până la 45 de grade cu planul tegumentar. Ghidajul CT facilitează inserția precisă a acului, limitând în acest fel intersectarea traiectului acestuia cu structurile nervoase și sangvine din vecinătate. Eficiența procedurii și rapiditatea acesteia asigură limitarea complicațiilor și disconfortului pacientului.
Biopsia musculară efectuată chirurgical
După efectuarea pregătirii pentru intervenția chirurgicală, medicul specialist realizează o incizie la nivelul zonei de interes. Ulterior, se efectuează biopsierea țesutului muscular. La sfârșitul acestei proceduri, personalul medical realizează sutura inciziei și aplică un bandaj, cu scopul de a evita contaminarea zonei. Proba de biopsie prelevată se trimite la laboratorul de anatomie patologică pentru evaluare microscopică.
Rezultatele obținute în urma analizei histopatologice sunt eliberate în aproximativ o săptămână.
Complicațiile biopsiei musculare
Ca oricare procedură, efectuarea biopsiei musculare implică posibilitatea apariției unor complicații. Fiind o tehnică minim invazivă, frecvența și amploarea acestora sunt mult diminuate. Astfel, în urma efectuării biopsiei musculare pot apărea:
Recuperarea dupa biopsia musculară
După efectuarea procedurii de biopsie musculară, pacientul nu necesită spitalizare. Acesta poate rămâne la domiciliu până la următoarea vizită la medicul specialist. Pentru transport este necesară prezența unui aparținător.
La domiciliu, pacientului îi este recomandat repausul musculaturii din zona de unde s-a efectuat biopsia timp de aproximativ două zile. În cazul apariției durerilor, medicul specialist recomandă administrarea analgezicelor. Pacientul se poate întoarce la efectuarea activităților cotidiene în câteva zile.
Biopsia musculară poate fi realizată cu ajutorul ghidajului imagistic sau prin intervenție chirurgicală deschisă. Biopsia percutanată musculară sub ghidaj imagistic CT este metoda care prezintă cele mai multe beneficii pentru pacient. Se efectuează într-un timp scurt, recuperarea este mai rapidă, iar complicațiile sunt reduse. Pentru a afla mai multe informații cu privire la această tehnică, apelați la specialistii Clinicii Gral.
Pentru mai multe informații sau programări ne puteți contacta la 021.323.00.00 sau programandu-va AICI.
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
- www.hopkinsmedicine.org, https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/muscle-biopsy, accesat la data 17.04.2022;
- www.neuromuscular.wustl.edu, https://neuromuscular.wustl.edu/lab/mbiopsy.htm, accesat la data 17.04.2022;
- www.webmd.com, https://www.webmd.com/a-to-z-guides/what-is-a-muscle-biopsy, accesat la data 17.04.2022;
- www.healthline.com, https://www.healthline.com/health/muscle-biopsy#risks, accesat la data 17.04.2022;
- Singh A. K. et al., 2008, Core Biopsy with curved needle technique, AJR, 191:1745–1750, DOI:10.2214/AJR.08.1165.
01-05-2022
Publicat de:
Cezar Iulian Betianu
, Cezar Iulian Betianu
, Claudiu Anghel
,
Clinica Gral Radiologie
, Spitalul OncoFort Pitesti
, Clinica de Diagnostic Gral